smerte

Om dette arrangement

Tid
16:00 - 17:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
Abonnér på kalender

Smerter – hvor og hvorfor?

I anledningen af Forskningens Døgn, som er en landsdækkende videnskabsfestival, der finder sted hvert år, har vi fået besøg af Thomas Graven-Nielsen, som er forsker ved Aalborg Universitet.

Omkring hver femte voksen er påvirket af kroniske smerter. Muskel- og skeletsmerter er blandt de hyppigste symptomer hos patienter og formentlig en af de hyppigste årsager til langtidssygemelding og uarbejdsdygtighed. Det er derfor vigtigt at have redskaber til rådighed, der muliggør måling af smerter, så vi kan få en bedre forståelse af de mekanismer, der fører til kroniske smerter.

Indgangsvinklen er smerten set fra en naturvidenskabelig vinkel, fx hvorfor har vi smerter, nødvendigheden af smerte for at beskytte os mod skader, den uhensigtsmæssige smerte når disse bliver kroniske, konsekvenserne af smerte på det mentale helbred, indlæring, forskelle på smerteopfattelsen mellem personer og køn.

Vi ved, at centralnervesystemet er fleksibelt og forandres, når det vedvarende bombarderes med information om smerte fra kroppen – og disse forandringer kan medvirke til, at smerte bliver vedvarende, selvom den skade, der oprindeligt skabte smerten, nu er helet. Forskellige teknologier til at måle smertesystemets tilstand, og som kan bruges til at forstå smerteproblemer, vil blive demonstreret, og vi vil komme ind på temaer som:

  • Hvad er smerte?
  • Smertesystemets biologi
  • Smertemåling
  • Smerteoverfølsomhed
  • Hvordan ændres centralnervesystemet under smerte?

Deltagerne vil også få mulighed for at prøve nogle af de simple laboratoriemetoder, vi anvender til at undersøge menneskers smertemekanismer.

Husk tilmelding

BEMÆRK!: Indsæt aldrig CPR-nummer eller følsomme oplysninger i formularen. Læs mere om behandlingen af persondata i vores privatlivspolitik.