Badehotellet afsnit 2 - historien set gennem litteratur
I den alvorlige ende hører vi om Grev Ditmars søn Vilhelm, som blot 12 år gammel mistede livet de sidste dage inden kapitulationen, qua sit medlemskab af Hitlerjugend. Vil du blive klogere på dette nazistiske ungdomskorps og de grufuldheder det endte med, anbefaler vi H. W Kochs bog: ”Hitlerjugend: oprindelse og udvikling 1922-45”.
Flere af karaktererne i Badehotellet står overfor nye udfordringer, heriblandt Fru Helene Weyse, der skal prøve kræfter som damebrevkasseredaktør, bakket op af sin mands ekskone, journalisten Fanny Fjord. Damebrevkasser har gennem tiden været ledt af mange markante kvindeskikkelser, heriblandt forfatteren Agnes Henningsen, (PH’s mor), Tove Ditlevsen, Lise Nørgaard og mange flere. Historien om damebrevkassen kan du få med bogen: ”Livet er ingen strøgtur: damebrevkasser gennem 75 år”, som du naturligvis også kan låne hos os.
Og endelig må vi ikke glemme ”stakkels” Hr. Weyse. Fortvivlet og stærkt irriteret over at teatret har sat ham til at instruere et stykke af den norske dramatiker Henrik Ibsen: ”Når vi døde vågner”, når han var så sikker på at det var et andet stykke af Ibsen han skulle sætte op, nemlig Ibsens nok mest kendte teaterstykke: ”Et dukkehjem”, historien om Nora der forlader mand og børn, en uhørt og usædvanlig handling på den tid! Hvis du vil dykke ned i Ibsens værker, vil vi anbefale bogen: ”Et dukkehjem og fire andre skuespil”. ”Når vi døde vågner” findes i Henrik Ibsens "Samlede værker".
Vi ses igen i næste uge til flere litteraturperspektiver med udgangspunkt i vores alle sammens yndlingsserie: Badehotellet!
Af bibliotekar Søren Gaarden