Gode råd til at styrke dit barns læseglæde
I 2016 kunne hvert 5. barn i 4. klasse ”rigtigt godt lide at læse”, mens det nu kun hvert 7. barn. Samtidig er der kommet flere svage læsere. Manden bag den danske del af PIRLS-undersøgelsen, Simon Skov Fougt, lektor ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, peger på, at der kan være flere grunde til den triste udvikling.
En af årsagerne skal findes i den læsekultur som findes i hjemmene. Her tyder noget på, at færre forældre selv er begejstrede læsere, og at bøgerne – og samtaler om læseoplevelser – er rykket ud af stuerne. Børnene bliver ikke vant til bøger og læsning som en naturlig ting, og forældrenes læselyst smitter ikke naturligt af på børnene. I stedet møder børnene bøger og læsning i skolen, hvor det kan blive et spørgsmål om læsetræning og opnåelse af læsekompetence – en proces der forudsætter, at der læses meget og kontinuerligt, og som nogle børn oplever mere som skole og pligt end som glæde og lyst.
Hvad kan du gøre?
Rachel Röst, forfatter og stifter af organisationen 'Læs for livet', har arbejdet særligt med litteraturens betydning for udsatte børn og unge. Röst peger netop på vigtigheden af, at man som forælder selv læser – og er glad for det – og taler med sit barn om det, man læser. Det er også en god idé, at have bøger liggende fremme i hjemmet. Samtidig kan man som forælder hjælpe sit barn med at gøre hele situationen omkring læsningen til noget hyggeligt og rart, måske kan læsningen ske på sofaen eller i sengen med snacks og kakao.
Röst mener også, at det har stor betydning, at børnene rent faktisk får adgang til de bøger, der matcher netop deres interesser - det kan være en sjov bog, hvis man er til humor, en god gamerbog, hvis man er gamer, eller en bog om heste, hvis man går til ridning.
Disse gode råd understøttes og er i samklang med læsevaneundersøgelsen ”Børn og Unges læsning 2021”, der har undersøgt læsevanerne hos mere end 8.000 danske børn og unge i 5. – 8. klasse. Her gælder anbefalingerne dog ikke specifikt forældre, men henvender sig til alle børns voksne som skolefolk, pædagoger og børnelitteraturformidlere.
Anbefalingerne lyder bl.a.
- Vær opsøgende og begynd selv dialogen om læsning, litteratur og bøger
- Tilpas formidlingen til den enkelte
- Iscenesæt læsningen og skab rammerne for den gode og forbybede læseoplevelse.
Vil du som forælder forsøge at vende stemningen omkring bøger og læsning til noget positivt og lystfyldt, kan du - udover at skabe gribe læseglæden hos dig selv – lade dig inspirere af mange sjove læseaktiviteter for børn på Bibliotekernes Sprog- og Læsespor.
Prøv fx Læsespillet, Bogbingo eller quiz løs om Disney, Harry Potter eller Percy Jackson.
Og selvfølgelig lyder rådet til alle forældre om tage sit barn med på biblioteket for at finde de helt rigtige bøger. Her på børnebiblioteket har vi lavet en liste over bøger (for børn i 4. og 5. klasse), som vi har oplevet at børn selv spørger efter og læser helt frivilligt.
Rigtig god læselyst!