Sygeplejeskolen afsnit 6 - historien set gennem litteratur

14.10.24
Sæson 6 af Sygeplejeskolen er slut, og godt at sæson 7 er i støbeskeen, for det kan da ikke slutte her, hverken med serien, eller med de litterære betragtninger vi har gjort os i serien.

Aksel Rasmussens patient, den katolske pater Reinhold, er indlagt med galopperende syfilis, hvilket giver sig udslag i sindssyge og vrangforestillinger. Reinhold mener at Aksel er Fandens udsendte, og skal brænde op i Helvede, hvilket er tæt på at ende fatalt for Aksel. Syfilis er en  gammel frygtet kønssygdom, som du kan læse mere om i Thomas Oldrups bog: ”Fanden tage i morgen: sex, køn og kærlighed under Besættelsen”, en tid hvor frygten for syfilis og andre kønssygdomme var stor, og hvem ved, måske Pater Reinhold blev smittet under Besættelsen?

Og nu vi er ved den sindssyge pater, er det endnu en af Anders Hoves sublime skurkeroller. Faktisk har Anders Hove før spillet gammel og vrissen præst, om end mindre sindssyg, i Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans ”Lykke-Per”, som du også kan låne hos os.

Som en slags happy end, blev der endelig spået håb for Frk. Sommer og Dr. Friis, en tur i biografen med ”Gentlemen foretrækker blondiner” kan måske få kærligheden til at spire? Lyder det lokkende? Så anbefaler vi filmen ”Gentlemen prefer blonds”, som er baseret på den originale film fra 1953.

Det var hvad vi kunne byde på i denne omgang, men så snart sæson 7 ruller over skærmen er vi klar igen, til nye litteraturbud, bygget på den skønne tv-serie Sygeplejeskolen. På gensyn!

Af bibliotekar Søren Gaarden

Materialer
Thomas Oldrup: Fanden tage i morgen : sex, køn og kærlighed under besættelsen
  • Bog

Fanden tage i morgen : sex, køn og kærlighed under besættelsen

Af Thomas Oldrup (2018)
Læs mere
  • Bog

Fanden tage i morgen : sex, køn og kæ...

Af Thomas Oldrup (2018)
Henrik Pontoppidan: Lykke-Per : roman
  • Bog

Lykke-Per : roman

Udviklingsroman fra 1863 til omkring 1900 om den jyske præstesøn Per Sidenius' søgen efter det lykkelige liv. Efter en svær opvækst i det religiøse hjem vælger Per i protest at studere til ingeniør i København og kappe enhver forbindelse til familien. I hovedstaden kaster han sig derefter ud i livet som åbner sig i alle ...
Læs mere
  • Bog

Lykke-Per : roman

  • Dvd

Gentlemen prefer blondes

Sangerinderne Lorelei Lee og Dorothy Shaw er to sangerinder, der drømmer om kærligheden. Lorelei går efter mænd med diamanter i gaveæsken og Dorothy efter den ægte kærlighed
Læs mere
  • Dvd

Gentlemen prefer blondes